Sensorer giver Stenhøj bedre testfaciliteter
Af Alexandra Instituttet, publiceret via. Ritzau d. 20.11.2020
Stenhøj leverer kvalitetsløftere og kompressorer til bilværksteder. De senere år har de kigget mod Industri 4.0, og det blev et demonstrationsprojekt med Alexandra Instituttet, der gav den afgørende viden om deres muligheder med IoT. De er nu rustet til at afgøre, om de er klar til at implementere.
Stenhøj har brugt et demonstrationsprojekt i regi af innovationsnetværket MADE med Alexandra Instituttet til at finde en mulig business case. Den handler om, hvilken værdi Internet of Things, forkortet IoT, kan give Stenhøjs testfaciliteter og inspirere internt til at komme i gang.
- "Det har især været givtigt for os at få viden tilført, som vi ikke selv har. Vi sidder i Barrit og får ikke lige trukket en ph.d. herud. Med et demonstrationsprojekt fik vi som team hul igennem til den viden. Og det var meget effektivt. Det kan være den forskel, der afgør, om vi ender med at implementere IoT-løsningen. Det giver den viden, vi skal bruge for at lave en business case på det", siger Henrik Berg Jepsen, der er digital forretningsudvikler ved Stenhøj.
Er der en god businesscase for os?
Henrik Berg Jepsen understreger, at Stenhøjs motivation er drevet af, hvad investeringen giver virksomheden på bundlinjen. Kan de reducere omkostninger eller øge bundlinjen?
- "Vi har en vision og strategi for digitalisering, og her spiller IoT en vigtig rolle, da vi arbejder med fysiske produkter. Med et demonstrationsprojekt får vi den nødvendige viden på banen, som vi ikke har internt. Hvad skal der til, og hvad vil det koste os? Det har hjulpet os til at forstå, hvordan vi laver en IoT-opsætning og bruger informationerne, der bliver visualiseret på en måde, så en operatør kan forstå det, og det giver mening for os," forklarer Henrik Berg Jepsen.
Sensorer giver ny indsigt i testsetup
For Henrik Berg Jepsen blev demoprojektet et kærkomment konkret eksempel. Samarbejdet med Alexandra Instituttet startede, fordi de skulle teste en ny slags motor, og sammen fik de sat en række sensorer på liften med de to motorer.
- "IoT-opsætningen viste os, hvad forskellen på de to motorer var. Det kunne kvalificere beslutningen om, hvilken motor der bedst klarer spidsbelastning med mindst strømforbrug," forklarer Henrik Berg Jepsen.
Opsætningen måler vibration og temperaturudvikling med forskellige typer sensorer. En infrarød sensor, der kan pege direkte mod et belastet område, og et termokamera, man kan se fra afstand. Samtidig måler de rumtemperatur og fugtighed og på ampere for at tjekke strømforbrug under belastning.
- "Vi havde en ide om, hvad vi skulle måle på, og hvilke data vi skulle bruge. Men det var på niveau med, at vi nok skal måle noget støj, strømforbrug og temperatur. Alexandra Instituttets folk stillede spørgsmålene om, hvilke målinger af temperatur vi skulle bruge, og pludselig kunne vi få meget mere at vide om temperatur, også i kombination med fugtighed med sensorer," siger han.
- "Vi havde forventet en testopsætning med IoT, som også gav en platform til fremvisning af resultaterne. Det, vi fik, var et komplet dashboard med nærmest real-time data og muligheden for at downloade data til nærmere analyse," understreger han.
Videre under første workshop
Som en del af samarbejdet blev der lavet et dashboard med grafer, der viser udvikling, og som gør det nemt at se, hvordan testen forløber. Det giver mest værdi at kigge på real-time dashboard i hver eneste cyklus.
- "Det var positivt, at vi allerede på første workshop fik lavet første testopsætning og så et udkast. Det var en hurtig proces for os, hvor vi omgående kunne tage IoT-tanken og gøre den helt konkret for deltagerne. Det ramte rigtigt godt, det der kom første gang. Ude i testområdet vi fik det bygget i en vogn, så det kan flyttes efter testbehov. Sensorer kan sættes på, kobles til og kan så sende data afsted," siger han.
Stenhøj havde kun to workshops med Alexandra-teamet og et par online møder, så Henrik Berg Jepsen understreger, at det har været et meget effektivt forløb. Demonstrationsprojekter giver ifølge Henrik Berg Jepsen en unik mulighed for hurtigt at vise, hvad eksperterne kan, og de kan se, hvad kan rent faktisk lade sig gøre. Han blev eksempelvis overrasket over, hvor lidt komponenterne koster.
- "Det kan fjerne skepsis om IoT, og de mange tanker, man har. Når man snakker nye teknologier, behøver det ikke tage en evighed. Det kan gøres helt simpelt og give forståelsen af, hvad det koster. Vi havde en tanke om et bestemt budget og brugte kun 1/3 af det," siger han.
Udnyt innovationsmiljøerne
Henrik Berg Jepsen har et klart råd til andre virksomheder, der overvejer at bruge IoT.
- "Kom i gang. Prøv det af. Er I klar til at investere tiden, det kræver internt? Giv nogle videnpartnere chancen for at vise, hvad man kan. Det værste, der kan ske, er, at man bliver klogere på muligheder og begrænsninger. Hvis jeg skulle tage ud og fortælle en operatør i et testområde, at vi skal have en IoT-opsætning, så vil opstarten være meget svær. Men kan man komme med komponenterne og koble dem på snakken, så har du en helt anden dialog og mulighed for at få dem med ombord," siger han.
Han sidder nu og arbejder på business casen og har gennem samarbejdet med Alexandra fået den nødvendige indsigt, der kan kvalificere beslutningsgrundlaget for, om løsningen skal implementeres. Havde det været med en privat aktør, ville den proces tage meget længere tid at gennemføre og koste en del mere.
- "Vi har et unikt innovationssystem i Danmark. Demonstrationsprojektet har givet os en effektiv indsigt i IoT-verdenen på ganske kort tid. Det viste sig, at med IoT kan vi tage bedre beslutninger i vores testområder. Nu er vi bedre rustet til at vurdere, om vi skal lave denne investering og have Alexandra Instituttet til at implementere," siger Henrik Berg Jepsen.