Kompressoren er værkstedets lunger

Kompressoren er værkstedets lunger

Kompressoren er værkstedets lunger

Af Kim Lesanner, Motormagasinet

Stenhøj har produceret trykluft siden 1930, og med den rette servicering kan en blå kompressor sørge for værkstedets åndedræt i et halvt århundrede.

Kompressoren – hjertet af værkstedet
På utallige danske autoværksteder står et stykke uundværligt stykke udstyr, som i dagligdagen ikke skænkes mange tanker, eller opmærksomhed – nemlig kompressoren der forsyner værkstedet med trykluft til luftværktøj, luftpistoler, oppumpning af dæk og diverse værkstedsmaskiner.

dansk produceret trykluft igennem årtier
Danske teknikere står stadig på værkstedet i Barrit nær Vejle og bygger de blå kompressorer op fra bunden. Kompressoren har været en del af STENHØJs produktprogram siden 1930. Derfor er det den kendte blå Stenhøj stempelkompressor der er kendt for en levetid på op til 40-50 ja endda endnu flere år, man finder på mange værksteder.

Men hvad er så det der gør denne kompressor så unik?
”Kendetegnet ved vores blå stempelkompressor er valget af gode kvalitetskomponenter og støbegods, samt et afprøvet og veldokumenteret kvalitetsprodukt” siger Søren V. Olesen fra Stenhøj DK.

”Vores kompressor er uden tvivl en af de dyreste i anskaffelsespris på markedet, men ubetinget også det produkt med de laveste driftsomkostninger og længste levetid – og derfor samtidig også det billigste produkt hvis man regner på levetidsomkostningerne vil vi til enhver tid argumentere for.”

Stenhøj skruekompressorer kendetegner sig ved et bredt program der kan leveres som stand alone enheder, men også som komplette enheder på beholder og med påmonteret køletørrer. Uanset hvilken løsning tilbyder Stenhøj 6 års garanti på hoveddele og hele 10 års garanti på selve skrueenheden.

STENHØJs kompressor teknikere besøger hver dag værksteder i hele landet. Værkstedets skjulte hjerte. Ofte finder man kompressoren gemt i et hjørne.

STENHØJs kompressor teknikere besøger hver dag værksteder i hele landet.

Værkstedets skjulte hjerte. Ofte finder man kompressoren gemt i et hjørne.

Det rette valg af løsning
Vigtigst af alt er dog valget af den rette kompressor til værkstedets behov og det reelle forbrug. 

Der er gået en lille smule ”inflation” i at alle værksteder har haft ønske om at udskifte deres velkørende kompressor til en skruekompressor. Det kan i nogle tilfælde være et fornuftigt valg, men det afhænger i stor grad af behovet for trykluft og med hvilken kontinuitet der er i luftforbruget.

En stempelkompressor er helt klart det rigtige valg ved et varieret behov for trykluft, som der ofte er på et autoværksted. Taler man derimod om et værksted hvor der er et stort løbende luftforbrug til f.eks. pladeværksted, malekabine, undervognsbehandling eller tilsvarende vil det oftest være en skruekompressor der er den mest økonomiske og driftsmæssige rigtige løsning, da en skruekompressor fungerer bedst og mest økonomisk ved et kontinuerligt behov for trykluft på 80 - 100%.

Kvalitet af trykluft
Mange værksteder kender til udfordringer med defekte eller hurtig slidt luftværktøj – dette kan ofte føres tilbage til vand i trykluften. Et problem der kan afhjælpes på mange måder, bl.a. ved at vælge den korrekte kompressor størrelse, sikre at rørføringen er tæt, udbygge systemet med en køletørrer, cyklon, filtersystemer og automatisk vandudlader. 

En køletørrer fjerner fugt og kondens fra luften.

En cyklon er placeret før køletørreren og fjerner kondensat fra trykluftsystemet.

En automatisk vandudlader registrerer vandniveauet i tanken, og tømmer vandet ud. Den fås med sensor eller som timestyret.

Service på kompressor
Service på kompressorer en god investering, der er med til at sikre en lang levetid og lavere driftsomkostninger.

På skruekompressorer er det oftest timetallet der afgør serviceintervallet, hvorimod en stempelkompressor oftest vedligeholdes og serviceres i et årligt interval.

Lovpligtigt eftersyn af beholder 
Enhver virksomhed som har trykbeholdere skal sørge for, at der bliver foretaget opstillingskontrol og lovpligtig 2 og 4 års eftersyn.

Det er ejerens ansvar at trykluftanlægget bliver efterset i de gældende intervaller.

Inden beholderen efterses, skal den hver anden gang klargøres af eks. Stenhøjs serviceteknikere, og der skal skiftes sikkerhedsventil m.m.

Hvad med et nystartet værksted med et mindre luftbehov? 
For at imødegå behovet fra et nystartet værksted, som jo ofte har mange større investeringer i forbindelse med en opstart, har Stenhøj også introduceret en billigere serie af stemplekompressorer. 

”Vi lægger ikke skjul på at vores grå kompressor-serie ikke er af samme kvalitet som vore egen producerede blå stempelkompressorer, men vi har valgt en ekstern leverandør som vi kvalitetsmæssigt og reservedelsmæssigt er trygge ved – og derfor trygt anbefaler til et værksted med et mindre behov", fortæller Søren V. Olesen.

Det ”skjulte” stykke udstyr på værkstedet må ikke glemmes – men skal jo helst bare fungere som en usynlig forsyningskilde i hverdagen, men valget af den rigtige løsning og det løbende vedligehold giver den bedste og mest rentable løsning på både kort og lang sigt.

Den kendte blå STENHØJ kompressor produceres  fortsat i Danmark på fabrikken  i Barrit.

Den kendte blå STENHØJ kompressor produceres fortsat i Danmark på fabrikken  i Barrit.

×